Ja saapuu juhannus.

Ankara kuivuus näkyy nyt jokapuolella luontoa. Pellot huutavat vettä, maanviljelijöillä on edessä ankarat ajat jollei sateita pian kuulu. Jo toinen huono satokausi peräkkäin. Osa pelloista ei ole edes itänyt vielä ja ensi kertaa olen kuullut viljapeltojen kastelusta. Kylän mansikkapeltoa on tasaisesti kasteltu ja Ilolan mansikkakausi on tänään alkanut. Käypä tilaamassa numerosta 045-512 64 664/Silja kauden ekat landemansikat. Ilolan Postimäen ulkoilmamuseo avautuu myös tällä viikolla, kiva paikka kertakaikkiaan. Kahvila, museo, tapahtumia ja muuta tosi nastaa. Kesäkukat vielä Postimäen kukasta. Kesä on kuulkaa siinä.

Metsässä kuivuus koettelee erityisesti kasvistoa. Osa koivuista on kuivumassa pystyyn ja purot ovat kuivuneet tyystin. Pihanurmikko on kellastunut, eipä tartte nurtsia pahasti leikata. Kasvimaa ihme kyllä osittain tuottaa ihan hyvin, erityisesti perunamaa. Äsken kesäduunaripojat kitki toisen kasvimaista ja kas; hyvin menestyneiden rikkaruohojen alta löytyi salaattia, tilliä ja valmiita retiisejä.

Viime viikolla meillä oli vieraina kaksi berliiniläistä opiskelijaa. Kun tenttasin palautetta tulivat esille rauha, aitous ja jävessä uivat nuijapäät. Siinäpä se pähkinänkuoressa. Ensi viikolla meille saapuu aito viiniexpertti jenkkitoimittaja, tarkemmin siitä myöhemmin.

Kesäduunarimme ovat uurastaneet helteistä huolimatta ja valmista on tullut. Ahkeria kavereita kertaikkiaan. Eipä ole tarvinnut olla perään katsomassa tai johtamassa. Hirsimestarin opastuksella tuli uusi "musta laavukin" valmiiksi. Ja halot on heitetty suojaan, sellaiset 20 - 30 heittokuutiota ruutikuivaa halkoa lensi neljässä tunnissa halkoliiteriin.

Juhannusviikko sujuu valmisteluissa, parissa neuvottelussa ja yhdessä haastettelussa. Lisäksi muutama ulkohomma pulkkaan jos vaikka sataa. Sade kyllä olisi nyt tarpeen.

Hyvää tulevaa Juhannusta ja keskikesää!

Seuraava blogi 12.7.

Jussi Jaakkima

Ilola / Utsjoki

 

Heinäkuu toukokuussa.

Kirjoitan tätä blogia rauhallisena sunnuntai-iltapäivänä 26 asteen helteessä. Taustalla laulurastas, mustarastas, peipponen ja pajulintu laulavat, sekä käki kukkuu. Luonto on samassa tilassa kuin yleensä heinäkuussa. Metsä ja kasvit kaipaavat vettä, on rutikuivaa. Onneksi meillä on pieni järvemme, johon eläimet pääsevät vilvoittelemaan ja juomaan. Uskon, että mustikkasato on valmis juhannuksena ja myös kylän Ilolan kartanon mansikkapellon mansikat poimittavissa. Linnustolle helle tekee pääosin hyvää, linut ehtivät tekemään useita poikueita. Kaksi lajia loistavat edelleen poissaolollaan, västäräkit ja tervepääskyt. Outoa.

Viime viikko oli yhtä tavaroiden roudaamista. Yhteistyökumppani Zum Beispiel tuli tutuksi. Joka päivä hain tai vein ruokaa ja astioita Porvoon keskustan ja Ilolan välillä. Niin ja välillä myös Tapiolaan ja Haukilahteen yo-juhliin. Jeeppi oli jälleen tehokkasti pakattu, välillä pelkääjän paikalla oli kasa isoja kylmälaukkuja juttukaverina. Palaute tämän viikon vierailta oli kyllä kivaa kuultavaa ja mukavinta oli huomata, että vieraat nauttivat kesäisestä luonnosta täysillä. Raahasin tuossa yhtenä päivänä fläbbitaulunkin rannalle, ei paha paikka pitää veden äärellä palaveria vieraillamme.

Nyt porukan määrä kesäksi taas lisääntyy kun kesälomalaiset ja kesäduunarit muuttavat asteittain sisään. Ja viikon päästä vietetään Outin kanssa ensimmäistä hääpäiväämme. Talon eläimet on helle hieman hyydyttänyt. Pian 10-vuotias cockerimme on onneksi taas parturoitu turkistaan, se virkistyy siitä samantien. Susi kissamme piehtaroi hiekassa, turkki taitaa vaihtua. Koska jyrsijöitä on nyt niin vähän, se keskittyy lempipuuhaansa leikkimään käärmeillä ja sisiliskoilla.

Helle, kuivuus ja satamattomuus tekevät pahaa pelloille. Vuosi sitten haasteena oli kylmyys ja märkyys, nyt tilanne on täysin toinen. Jollei pian sada voi tämän kesän sato jäädä tosi pieneksi. Ei millään haluaisi sitä kovia kokeneille maanviljelijöille.

Takana on kieltämättä melkoisen vilkas ja monipuolinen viikko. Hieno sellainen Outin tyttären lakkiaisineen ja Råmossan useine vierasryhmineen. Aamulla alkaa hirsimestarin kanssa valuhommat. Isännän tämän viikon toimenkuvaan on kuulunut mm. vessojenpesua, pyykkäämistä, kamojen roudaamista, opastamista, paperitöitä, hirsimestarin apumiehenä toimimista, tarjoilua, siivoamista, laskujen kirjoittelua ja yleismiehenä toimimista. Yksi tärkeimmsitä seikoista kun toimii maalla yrittäjänä on toimivat verkostot ja luotettavat yhteistyökumppanit. Se jos mikään on tullut todistettua  jokseenkin elintärkeäksi tälläkin viikolla.

Utsjoella on Tenojoen pinta laskenut jo nyt kesätasoon ja lohenkalastus paikallisilla alkanut. Ennakoidaan taas hyvää lohikesää, erityisesti noin 1.5 kiloisten lohi"tittien" osalta.

Seuraava blogi 18.6.

Jussi Jaakkima

Ilola / Utsjoki