Tunti valoa lisää.

Huomenna on päivä tasan tunnin pidempi kuin joulukuussa talvipäivänseisauksessa. Lisäksi tänään loppui Utsjoella kaamos ja päivän pituus on ylhäällä 39 minuuttia. Menemme siis lujaa kohti valoisampia aikoja. Valon lisäyksen huomaa erityisesti iltapäivällä. Ei mene kauaa kun helmipöllö ja huuhkaja aloittavat kevätpuuhat, sekä uroskettu reviirinsä ylläpidon haukahdellen.

Olen tämän tammikuun alun pyhittänyt pitkälti toisen romaanini Kohtaaminen Jäämeren rannalla kirjoittamiseen. Välinerikot ovat hieman haitanneet keskittymistä. Vuoden kahden ensimmäisen viikon aikana on hajonnut mm. tilalle tuleva pääsähkökaapeli (korjattu), astianpesukone (korjattu), autonovi (korjattu) ja kännykkä (korjattu). Autonovi hankaloitti jonkin verran ajoa kun ei mennyt lainkaan välillä kiinni. Ovea piti pitää toisella kädellä kiinni ja toisella kääntää rattia. Erityisesti vasemmalle käännyttäessä hieman haastavaa kun ovi meinaa aueta fysiikan lakien mukaan väkisin.

Torstaina on Messukeskuksessa Matkamessut 2018. Menee jo hieman "rutiinilla", "jo" neljännet messut minulle. Yhdet olivat ITB messut viime maaliskuussa Berliinissä. Pakko sanoa, että reilu viisikymppisenä kun aloittaa täysin toiselle alalla uran niin se pitää mielen kovin virkeänä. Lisäksi tämä matkailuala on himppasen verran eläväisempi kuin tuo entinen rahoitusala.

Ensi viikolla tulee käynnille ensimmäiset kiinalaiset, mielenkiintoista. On luvattu kunnolla lunta eli olosuhteiden pitäisi olla mukavan talviset. Jäätilanne on myös pikkuhiljaa hyvä ja naskalit kaulassa uskaltaa jo jäälle.

Vuoden ensimmäinen hakkuutyömaa on jo pitkällä ja onnistuin mukavasti saamaan jeeppini ojaan liukkaalla metsätiellä. Naapurin isäntä ja traktori korjasi ojasta jeepin ja miehen. Kun asuu maaseudulla kannattaa pitää hyvät välit naapureihin ja kyläläisiin. Täällä avuntarve voi tulla todella yllättäen ja nopeasti.

Keskitalven eläimistössä ei mitään uutta. Hirviä, peuroja, kauriita, kettuja, ilves, jäniksiä ja rusakoita. Linnuista mainittakoon närhi, kanahaukka, mustarastas, naakka, korppi tietenkin ja tiaiset. 

Nyt lämmitetään taloa takalla, kohta aloitetaan lumityöt, uusien www-sivujen työstämistä, markkinointia ja kirjan tekemistä. Perussettiä, eipä kummempaa.

Seuraava blogi 31.1.2018.

Jussi Jaakkima

Ilola / Utsjoki

 

 

 

 

Veden voima.

Viimeisen parin viikon aikana on tullut nähtyä veden kaikki olomuodot ja erityisesti sen voima. Tällä hetkellä vesi on muuttanut tiestön jääksi. Täällä maaseudulla kävely ilman kenkien jääpiikkejä on kyllä hankalaa. Tässä on tullut nähtyä ja kokeiltua kaikenlaista. Kenkiin kiinnitettäviä luistonestoja, kenkiin kiinnitettäviä nastoja ja kaverini kertoi Salomonin piikkilenkkareista. Parhaat ovat lumikengät, niillä ei metsässä tai pihalla lippaa. Hankalat kyllä terasseilla.

Sulava lumi ja sade on täyttänyt ojat, purot ja joet äärimmilleen. Järvenpinta nousee ja osa luontopolusta on nyt talvisaikaan pysyvästi veden alla. Kääntäen pohjavesipinta on korkealla, joten olkaa kaupunkilaiset huoleti. Vettä hanoista riittää. Olen välipäivien kävelyillä nähnyt uudenlaisia sumuilmiöitä. Läheisellä pellolla usein roikkuu muutaman kymmenen metrin pituisia pikkupiviä lähellä maanpintaa. Suoraansanottuna erikoisen ja aikalailla aavemaisen näköisiä. En katso täällä yksikseni Usva elokuvaa.

Vettä on ja on tullut ainakin seuraavissa olomuodoissa: sateena, lumena, räntänä, usvana, pilvinä, sumuna, jäänä ja alijäähtyneenä sateena. Ulkona luonnossa kaikki on märkää, kuivaa paikka ei ole. Tervetuloa ensi viikon kuivat pakkassäät!

Olin pari päivää pitkästä aikaa itsekseni eläinten kanssa ja sain kirjani "Kohtaaminen Jäämeren rannalla" hyvään alkuun. Nyt on taas porukan määrä lisääntynyt ja huomenna menevät viimeisetkin petipaikat. Ensi viikolla alkaa arki ja hyvä niin. Normi hallitushommat ja päälle nämä omat työt. Vuoden 2018 alan näkymät ovat lupaavat. Äsken saatiin vahvistus Saksaan kohdistuvasta markkinoinnista yhteistyökumppanin kanssa. Lisäksi päälle kotimaiset kokous- ja hyvinvointiasiakkaat. Metsänhoito menee omaa pitkäntähtäimen uraansa, hakkuut alkoivat toissapäivänä. Tammikuu on ihan oiva kuukausi, pyhät takana ja puhdas vuosi edessä. Puuhaa tässä riittää, mistä saa olla nöyrän kiitollinen. Aamuin herätessä ja illalla nukkumaan mennessä.

Huomenna saapuu taas äiti/tytärreissultaan Madridista isännän pomo Outi Suomeen. Ja se on mukava homma. Kohta lopetan myös älypuhelintaukoni. Huomasin, että iphone kävi liiaksi hallitsemaan elämääni. Ei muuta kuin SIM-kortti ulos ja varapuhelin/numero käyttöön. Tehnyt ihan pirun hyvää huomata, että ilman 24/7 läsnäoloa somemaailmassa pärjää oikeinkin mainiosti. Tällä vanhalla macbookilla ja Catin peruspuhelimella ( ei edes SMS-viestimahdollisuutta) on tultu oikein hyvin toimeen.

Seuraava blogini 17.1.2018. Erinomaista Uutta Vuotta 2018.

Jussi Jaakkima

Ilola / Utsjoki