Mistä syksy on tehty?

Kuuman kesän jälkeen syksy edelleen hapuilee tuloaan. Kyllä, illat pimenevät jo nopeammin ja ruska näkyy metsässä. Toisaalta päivät ovat edelleen tosi lämpimiä ja vedenlämpö uimiseen sopivaa. En millään raaskisi ottaa kesän jäljiltä rannalta pois aurinkopetejä ja SUP-lautoja. No, ehkä niiden aika on pikkuhiljaa jo ohitse.

Saimme hirsimestarin kanssa syksyn työt reilu viikko sitten päätökseen. Nyt on kunnon kokoinen suoja haloille ja lautatavaralle, sekä metsän keskellä uusi varasto. Ja paljon muutakin saimme aikaan. Meillä työt sujuvat jo rutiinilla ja olen vuosien varrella oppinut myös hirsimiesten huumorin. Selkeää hommaa sanoisin.

Tälle syksylle on tyypillistä hyvä riistakanta ja pirun paljon hirvikärpäsiä. Tuli peräkkäin runsasluminen talvi ja kuuma kesä. Se tietää ennätysmäärin hirvikärpäsiä. Niihin tepsii vain vaaleat ja liukkaat vaatteet, sekä tarvittaessa verkkohattu. Kanalintujahtikausi on parhaimmillaan ja peurajahtikin alkanut. Paikallinen metsästysseura urakoi riistaruokinnassa, omenoita ja viljaa olisi tarjolla.

Tilalla on alkanut syyssesonki eli ensimmäiset kokousasiakkaat ovat olleet paikalla. Paikat ovat kunnossa, toisaalta aina löytyy tekemistä. Ensi viikolla pitää mm. raivata raivaussahalla polkujen reunat ja polttaa laanipaikan laudan jämät etc. taivaan tuuliin. Sitten vielä yhden rakennuksen tervaus ennen pakkasia ja halkovarastojen lopullinen talvitäydennys. Kuten olen todennut täällä metsässä eivät työt tekemällä lopu. Paitsi sydäntalvella, silloin vain lämmitetään taloa, aurataan ja hoidetaan vierasryhmiä. Ja lumikenkäillään, tehdään avantoa ja mitä nyt keksitäänkään.

Outi on paraikaa reissun päällä Välimeren rannalla. Hyvä, että saa aurinkoa ja nauttii valosta. On kyllä ansainnut reissunsa. Sitten taas kotiinpaluun jälkeen alkaa aikamoinen suhina ja tekemisen meininki. Uusi logo, syksyn/talven markkinointia ja mitä nyt keksitäänkään. Hyvä niin.

Nyt lauantai-iltana luonto pimenee ja poika lähtee juuri koiran kanssa ulos. Sieniä löytyy kuumasta kesästä huolimatta kivasti. Koiramme Siiri löytää suppikset liiankin hyvin ja syö ne mitä löytää.

Utsjoella on nyt ruska parhaimillaan ja suosittelen lämpimästi sinne matkaamista. Lapissa ei muuten hirvikärpäsiä ole. Katso www.holidayvillagevalle.fi Muuta et tarvitse hieman erilaiseen pohjoisen reissuun.

Seuraava blogi 28.9.

Jussi Jaakkima

Ilola / Utsjoki

Turvallisuus ykkösenä.

Aikanaan kun aloitin tosissaan Råmossan homman kehittämistä oli yksi ensimmäisiä asioita hankkia Laatutonni standardointi. Siinä tekeminen kirjataan ja erityisesti otetaan turvallisuusasiat tosissaan. Tämä tuli mieleen aamulla kun huolsin rannassa paikkoja. Tyhjensin veneen ja käteeni osui peräpeilissä kiinni oleva paksu köysi. Miksi köysi on siinä? Sen takia, että sillä voi tarpeen tullen hinata vedenvarassa oleva rantaan. Uusi ulkotakka on turvallinen käyttää ja siitä ei tuli leviä. Lähistöllä on veden lisäksi sammutin ja palopeitto. Lisäksi rannassa on näkyvillä EA-välineet ja kyypakkaus. Kuten jokaisessa tilan rakennuksessa. Tästä ei ole lainkaan poikkeuksia.

Perjantaina kävimme kahden uuden oppaan kanssa tilaa lävitse. Kertasin tapaamme toimia ja erityisesti miten kohtaamme asiakkaamme. Mutkattomasti, ystävällisesti ja reippaasti. Palautetta kysymme heti ja korjaamme tarvittaessa lennosta. Ei jälkikäteen meilitse vastaten 1 - 5 asteikolla. Heti ja samantien, sekä silmiin katsoen. No huomasin itsestäni, että luontevasti tuli käytyä turvallisuusasiat lävitse. Liukkaat kohdat poluilla, ampiaiset (Suomen vaarallisin eläin), EA-asiat ja 112 sovellus kännykässä. Vaikka täällä on vähän kyykäärmeitä, käytiin läpi miten mahdollinen purema pitää hoitaa. Susi kissamme pitää huolen, että käärmeitä ei oleskele talon läheisyydessä. Se on varma juttu se.

Niin, vaikka tarjoamma ensisijaisesti rauhaa ja elämyksiä metsäluonnossa voi senkin tehdä turvallisesti. Olen huomannut, että se rauhoittaa vieraita ja he voivat keskittyä omiin juttuihinsa. Olemme hirsimestarin kanssa tehneet yhdessä töitä jo vuosia. Hirsimestari jos kuka painottaa aina turvallisuutta kaikessa mitä teemme. Kun moottorisaha pärähtää käyntiin pannaan kypärä päähän ja apumiehelläkin on kuulosuojaimet.  Se menee ihan luonnostaan ja ei hidasta töitä yhtään.

Syksy tapailee jo ovenkahvaa. Hyvä niin. Hirvikärpäsiä on enemmän kuin muistan koskaan niitä olleen. Kääntäen tarkoittaa sitä, että myös hirviä on paljon. En löydä hirvikärpäsistä paljoa hyvää, viheliäläisiä otuksia. Oma hiustyyli mallia 1 mm kyllä edesauttaa niiden poistamisessa.

Huomenna jatkuu työt hirsimestarin kanssa ja syksyllä on mukavasti varauksia. Näillä mennään!

Jussi Jaakkima

Ilola / Utsjoki