Vuodenaika vaihtui talvesta kevääseen.

 Eräoppaamme Dani ja kaksi vierastamme ihailemassa suomalaista talvea, eikun kevättä.

Eräoppaamme Dani ja kaksi vierastamme ihailemassa suomalaista talvea, eikun kevättä.

On hienoa, miten kaksi lämmintä päivää voivat vaikuttaa kevään tuloon. Lauantaina meillä oli yhdentoista henkilön saksalaisryhmä paikalla, toimittajia ja bloggaajia. Alkuun kun olimme Porvoon vanhassa kaupungissa oli vain hyytävän kylmä ja väliin tihutti hieman lunta. Sitten pääsimme tänne ja taivas avasi lumiset porttinsa. Alkoi aivan mieletän lumisade ja tuuli yltyi. Lunta tuli lyhyessä ajassa sellaiset reippaat kymmenen senttiä. Muutama rohkea lähti maastoon laavulle, rantanuotiolle ja pitkospuille. Osa daameista meni saunaan ja paljuun. Ja ilo senkuin yltyi! Kuuma sauna, höyryävä palju ja Suomi100 kuoharia lasissa. Ainoa haaste oli pitää aikataulusta kiinni, pikkubussi sai odottaa pihamaalla. Olihan mielenkiintoinen kokemus kaikilla, ei voinut kuin nauraa!

 Hienoa, että löytyy vielä avo-ojaa. Linnut tykkää.

Hienoa, että löytyy vielä avo-ojaa. Linnut tykkää.

Vapun jälkeen alkavat taas normaalit tohinat. Hirsimestarin kanssa on pieni tauko ulkotöissä, valmistakin on kyllä tullut. Iskin taas raivaussahan käyntiin ja raivasin tankillisen. Kiva kattoa kun vesaa kaatuu ja maisema avartuu. Kasvimaat on käännetty ja nyt saa vielä routa täysin sulaa. Sitten viikonloppuna istutetaan ja Outi saa taas piirtää tarkan karttansa istutuksista. Häähommat kuumimmillaan, tänään sovin kylän kukkakauppiaan kanssa amppelien vuokraamisesta hippoihin. Aika kätevää!

 Illan valo.

Illan valo.

Nyt heräsi luonto. Ensimmäiset perhoset lentävät, sammakot tulevat rantaan kutemaan ja ahven kutee. Linnuilla on kova meno päällä, kahlaajat vallanneet rannat ja ojat. Pääskyset puuttuvat. taivaanvuohi saapui sunnuntaina, mielenkiintoinen ääni ja tuttu reitti talon editse. Kävin äsken mönkijällä tilakierroksella tarkastamassa paikat; näin mm. valkohäntäpeuran.

Ulkona riittää tekemistä ja sisällä käyn vain syömässä, sekä kahvilla. Ei vaan malta pysyä ulkoa poissa. Tänään oli kevään eka soutuni, hieman jäätä etelärannalla ja haapanapari järvellä. Olen ihmetellyt kun uusi hieno pönttöni ei kelpaa telkille. Tänään selvisi syy, lattia oli irronnut. No se on korjattu ja toivotaan parasta pesinnälle. Laulujoutsenet metelöivät iltaisin, ääni kuuluu kauas. 

Isännän toimenkuva senkuin laajenee. Ulkotöitä, vieraiden isännöintiä, ATK-hommeleita, markkinointia, koulutusta ja ainaista paikkojen kuntoon laittamista, sekä siivoamista. Fakta on nyt vaan se, että tälläisellä metsätilalla yhdistettynä matkailuun ja kokouksiin ei hommat lopu koskaan. Nyt katselen takkatulta, koira kuorsaa ja jää varmaan taas TV avaamatta. Saa nähdä kauan kestän hereillä. Huomenna mm. asiakastapaamisia, yksi pienoishelikopterikuvaus (siis ammattilainen kuvaamassa) ja yhdet kylän talkoot. Siinä välissä pitäisi saada raivattua yksi vesakko. Niin ja korvasienikausi on myöhässä. Nyt isäntä kuittaa ja laittaa automaattisen tietojenkäsittelylaitteen kiinni. Kiitos mielenkiinnosta ja hyvää yötä.

Jussi Jaakkima

Ilola/Utsjoki

Kun jää alkoi sulaa.

 Vihdoin sulaa vettä.

Vihdoin sulaa vettä.

Vielä aamulla pienen järvemme jääkansi vavahteli aavemaisesti pakkasyön jälkeen. Yöllä oli jäälle laskeutunut tuttu laulujoutsenpariskunta. Palaavat tänne tervehtimään meitä joka kevät, kunnes jatkavat matkaansa pohjoiseen pesimään. Ovat melko arkoja lintuja verrattuna kyhmyjoutseniin. Kovista yöpakkasista johtuen jäänlähtö tulee tapahtumaan normaalia myöhäisempään ajankohtaan.

Tänään kuitenkin jää alkoi päivällä sulaa kuin taikasanasta. Yhtäkkiä järven pohjoispuoli on vapaata vettä ja telkät saapuivat heti. Mistä ne tiesivät, että jää suli tänään? Nyt alkaa tapahtua, sillä järvellä on kolme urostelkkää ja yksi naaras. Kohta alkaa tuttu takaa-ajo, kun naaraan sulhanen yrittää ajaan kilpakosijat tiehensä. Sitä saan kohta seurata tästä paraatipaikasta, talostani metsässä. Ääni ja melske tulee olemaan kauhea.

Takatalvi on hidastanut lintujen muuttoa ja aamuisin kovinta ääntä pitävät lukuisat peipposet. Toki olen kuullut mm. teerien soidinta, sepelkyyhkyn kujerrusta ja laulurastaan taitavaa laulantaa. Kuovi huutelee, kurjet metelöivät ja hiirihaukat naukuvat. Metsän laaja äänimaailma on herännyt eloon. Olen aina tarkkaillut kevään etenemistä lintujen saapumisten kautta. Vielä puuttuu lukuisa määrä lajeja, erityisesti odotan tervapääskyjä, västäräkkejä ja taivaanvuohta. Taivaanvuohiuroksen iltalento talon yli ja kumiseva ääni kuuluvat vahvasti kesäiltoihini.

Nyt töitä riittää täällä maalla joka suunnalla. Maanviljelijät valmistautuvat toukotöihin ja halkohommat ovat kuumimmillaan. Myöhäinen kevät ja routainen maa hidastavat pelloille pääsyä. Itselläni tulee kivasti päivään pituutta ja sisälle ei valoisan aikaan malta kuin syömään. Aloitettiin hirsimestarin kanssa ulkotyöt. Tänään tuli valmiiksi Outille uusi tuunattu puutarhavaja, huomenna aloitetaan uusien portaiden teko. Sitten yksi silta puron ylitse, uusia nuotiopenkkejä, ulkopöytiä ja mitä kaikkea keksimmekään. Ollaan mestarin kanssa totuttu tähän yhteistyöhön, kevät ilman uuden rakentamista ei ole mitään. Niin ja kohta alkaa myös halkojenteko talvea varten, arvion mukaan sellainen 20 - 30 kiintokuutiota tulossa. Onneksi tämä tehdään luottomiehen toimesta konevoimin.

Juuri nyt sataa pitkästä aikaa ja on melkoinen puhuri. Kissa tuli viivana sisään ja koira nukkuu takkaa vasten. Taitaa jäädä jälleen TV avaamatta, saa jäädä taas ovien taakse häpeämään. Mietin tuossa päivällä tätä isännän viime päivien melkoisen laajaa toimenkuvaani: apumies, vesakonraivaaja, siivooja, maalari ja pikkasen paperinpyörittäjä.

Ensi viikolla vaihteeksi pari ryhmää tilalle. Erityisen mielenkiintoista on saada lehtimiehiä ja bloggaajia Saksasta tänne juuri vapun alla. No niin, isäntä juo nyt iltateensä ja yrittää pysyä kymmeneen saakka hereillä. Ja Utsjoella oli täysi talvi. Metrinen hanki ja aamuisin 20 astetta pakkasta Oli hieno reissu ja saatiin vihkisormus Inarin hopeasta. Tulee mieleenpainuva kevät!

Jussi Jaakkima

Ilola / Utsjoki