Välähdyksiä.

Välähdyksiä viime päiviltä.

Varhainen aamukävely koirani Siirin kanssa lammen rannalla. Yön jäljiltä on pehmeä läpinäkemätön usva kietoutunut metsän ympärille ja pehmentänyt maiseman. Taivasta ei näy ja äänet kuuluvat kuin suodattimen lävitse. Kaikki on tasaisen märkää; maa, puut, pensaat. Ihan kaikki. Kävelen kuin taideteoksen sisällä ja nautin happirikkaasta ilmasta. Sitä on kovin helppo hengittää. Lähellä rääkäisee närhi ja kauempaa kuuluu pyyn vaimea vihellys. Olen yksin, mutten ole yksinäinen. Vieressä koira ja ympärillä tuttu metsä, nyt usvan peitossa.

Aurinko laskee ja katson laiturilta turkoosin värisiä pilviä. Syksyn värit ovat taivaanrannalla. Lampi on peilityyni ja siinä tuikkii muutama kala. Kaukaa kuuluu traktorin ääni, se kuuluu maaseudun äänimaisemaan. Kissa tulee hiljaa luokseni ja hinkkaa päätään jalkaani vasten. Rauhallinen ja raastavan kaunis ilta, aurinko on nyt laskenut. Syksyisen taivaanrannan taakse.

Ajoimme äsken Outin kanssa tänne maalle keskustasta. Aurinko värjäsi syksyisen peltomaiseman kuultavan keltaisella siveltimellään. Tummat pilvet taivaanrannassa, vielä puimattomat pellot hehkuvat oranssia ja männyt vaaleaa vihreäänsä. Maisema on taulu.

Katson aamulla jälleen tomaattejamme, jotka eivät vaan kypsy. Talon päädyssä ovat ruukuissaan nuo pahuksen vihreät tomaattimme, jotka pitävät meitä pilkkanaan. Ne kasvavat ja komistuvat, mutta pysyvät vihreinä. Pilkkaavat meitä kasvattajiaan, eivät punerru lainkaan. Tulee mieleen vanha klassikko elokuva "Paistetut vihreät tomaatit". Joka aamu menen toiveikkaana katsomaan niitä talon nurkalle, turhaan. Pysyvät vihreinä, kohta ne paistetaan vihreinä.

Kova sade. Viime päivät on satanut ja paljon. Lampeen virtaa vettä, purot tulvivat ja ja maa on läpimärkää. Venettä saa tyhjentää päivittäin. Maanviljeljät eivät pääse pelloilleen. Sade tulee öisin, kuin varkain. Aamulla toteaa tapahtuneen, sade on käynyt taas kylässä.

Seuraava blogi 27.9.

Jussi Jaakkima

Ilola / Utsjoki

 

Mitä Suomesta ja meistä ajatellaan?

Minulla oli ilo isännöidä kahta Berliiniläistä matkanjärjestäjäyrittäjää (Fjordkind), Annaa ja Corinnaa. Opin kahdessa vuorokaudessa paljon siitä mitä meistä suomalaisista ajatellaan ja missä ovat vahvuutemme matkailumaana. Ihan ensiksi; me olemme ystävällisiä, avoimia ja helposti lähestyttäviä. Luit ihan oikein. Tapasimme useita Porvoon yrittäjiä, he olivat vieraitamme kohtaan loistavia. Useat osasivat saksaa ja luonnollisesti erinomaista englantia. Koska vieraamme olivat opiskelleet Tukholmassa kääntyi keskustelu välillä ruotsiin. Välillä huvitti kun samassa keskustelussa oli suomea, ruotsia, englantia ja saksaa. Yhteenvetona, ihmiset tekevät tunnelman ja maineen. Vakkarioppaamme Dani veti jälleen pisteet kotiin, luontevaa ihmisläheistä opastusta kaupungissa ja metsässä. Kaikki käy!

Luonto ja metsä, ne ovat keski-eurooppalaisille vahva valttimme. Vieraamme keräsivät suppilovahveroita ja marjoja. Paistoivat sienet itse ja kuvasivat alkusyksyn värejä. Lämmittivät saunan ja kävivät kylmässä järvessä uimassa. Ihailivat puita, hengittivät raikasta ilmaa ja katsoivat maalaismaisemaa. Kohokohtana keittämäni nuotiokahvit, vahvat sellaiset. Välipalana perisuomalaiset korvapuustit. Niin, mistä on matkailukokemus tehty? Suomalaisuudesta, aitoudesta ja luonnosta. Siinä ei tarvita erikoisefektejä.

Luonto valmistautuu syksyyn vaikkakin on edelleen tosi lämmintä. Lämmitin eilen vanhasta muistista takan, nyt on sitten ikkunat auki ja sisälämpö 27 astetta. Mietin aiemmin päivällä tätä yrittäjän melkoisen monipuolista toimenkuvaa. Tänään sovittu tulevien asiakaspäivien yksityiskohtia, tehty tarjouksia, siivottu (jälleen) paikkoja ja kunnostettu piha-aluetta. Välillä tavattu perheen luottomiestä, käyty kuntosalilla ja lenkitetty koira. Tehty kassavirtalaskelma syksyksi ja sovittu syksyn luentoja. Ja pesty kylppärit, siinä olen jo aika hyvä. Ensi viikolla tulossa yritysryhmä tänne, kiva juttu. Työlista seuraaviksi viikoiksi on pitkä, pitää kaydä taas ulkoiluttamaan raivaussahaa ja mitä kaikkea tässä nyt onkaan edessä. Mukavaa kun tulee talvi ja ehtii kirjoittamaan uutta kirjaani "Kohtaaminen Jäämeren rannalla".

Huomenna alkaa ystäväni ammattivalokuvaaja Markku Liljan valokuvanäyttely kirjastamme "Yksi soutu, yksi elämä" Ani`s Cafeessa / Fredrikan lähteessä osoitteessa Runeberginkatu 18 Porvoo. Olemme itse paikalla 21 syyskuuta klo 17.00 - 19.00. Tervetuloa, tarjolla pientä suolaista.

Nyt aloitan viikonlopun, kohta saapuu vaimoni Outi ja osa uusiolaumastamme. Tällä kertaa en iske takkaan tulia.

 

Seurava blogi ilmestyy 15.9.2017

Jussi Jaakkima

Ilola / Utsjoki