Ranskalaisia aulassa.

Istun kirjoittamassa blogiani Rovaniemen City Hotellin aulassa. Aula on täynnä haalariasuisia ranskalaisia, jotka ovat lähdössä katsomaan poroja. Rovaniemi on toki jo Lappia ja täältä löytyy hienoja mahdollisuuksia kokea Lapin luontoelämyksiä. Kuitenkin tuntuu siltä, että nämä kaukaa tulleet turistit eivät koe todellista Suomen Lappia. Sitä tunnetta, kun ei kuulu mitään ja näet kymmeniä kilometrejä eteenpäin. Kun olet päässyt hikisenä tunturin huipulle ja maisema avautuu. Kun olet tunturijärvellä rautupilkillä ja tiedät, että lähin savu on 20 kilometrin päässä. Nämä Rovaniemen turistit viedään bussilla porotilalle ja saapuvat taas keskustan hotelliin kokemusta rikkaampana. Omasta mielestäni todellinen Lappi avautuu Inarista ylöspäin ja aidoin Lappi on Utsjoella. Mikäli on pilvetön yö talvella voit jokseenkin varmasti nähdä revontulia. Erämaa aukeaa heti kylän laidalta ja rajajokena virtaava  Teno on kiistämättä euroopan parastuottoisin lohijoki. Mikäli haluat kokea todellista Lappia, matkusta tarpeeksi kauas!

Tänään palaan taas kotiin Ilolaan. Takana ovat neuvottelut pohjois Lapin hankkeesta, katsotaan nyt. Edessä on kauden viimeinen jänisjahti tilalla, vieraita tulee 6 henkilöä. Jäniskanta on vahvistunut runsaan ruokinnan seurauksena. Maanantaina vein viimeisimmät 30 kiloa porkkanoita metsän eläimille. Oli veikeää vetää porkkanoita täynnä olevaa pulkkaa pimenevässä metsässä. Talvi muuttuu kovaa vauhtia kevättälveksi ja sen näkee parhaiten eläimistä. Lisääntyvä valo aktivoi metsän asukkaita ja jäljistä näkee eläinten yölliset touhut.

Jussi Jaakkima

Ilola/Utsjoki

FI
EN