Utsjoki - Jäämeri, vaihtelevaa keliä.

Ilolassa vaihtui vahti ja eläinhoitajat ovat vuorollaan tilalla vahtia pitämässä. Olen ollut täällä Suomen pohjoisimmassa ja ainoassa saamelaisenemmistöisessä kunnassa jo jonkin aikaa. Alkuun oli melkein helle, tänä aamuna oli 7 astetta ja vettä tihkui. Ei haittaa. Lohensaanti Tenolta ja sivujoilta on vielä ollut vaisua, nyt paranee päivä päivältä. Olemme saaneet(lue Peter ja Pinja) komeita harjuksia, lisäksi saimme kaveriltani tuliaiseksi komean titin(nuori lohi).

Yksi veneistä eli SKS 2 on vesillä ja varustettu. Toinen  SKS 3 on työn alla tervattavana. Koeajaot on ajettu ja huomenna jatkuvat, kun lähdemme Kevojoen suuntaan perhostamaan. Tervaus on taitolaji, jonka Pinja hallitsee. Pienistä perämoottoreista Mercury on varmatoimisin, ehdottomasti.

Koeajo SKS kakkosella Patonivalle.

Koeajo SKS kakkosella Patonivalle.

Kämpillä riittää tehtävää. Huussi on tyhjennetty pojan toimesta, vaati keskustelun työn arvosta. Pääsimme yhteisymmärrykseen. Lisäksi olemme tehneet halkotöitä ja muuta peruskunnostusta. Taiteilijan ulkotakka vaatii jatkuvaa fiksausta, kuten jokainen vuosi.

Tänään teimme päiväretken Jäämerelle Vesisaaren kaupunkiin, Varengin vuonolle. Kertakaikkiaan mainio reissu. Olimme vuonotiellä laskuveden aikaan, meri tuoksui. Syömässä kävimme vakiopaikassa pääkadun varrella, Scandic hotellia(siis ainoa hotelli) vastapäätä. Täysin paikallisten ruokapaikka, ruokalista vain norjaksi. Emme ottaneet paistettuja turskankieliä, vaan Jäämeren villilohta. Oli hyvää kuin helvetti.

Vallen Lomakylän uusi Tenon kahvila, Henry`s cafe on loistava. Tuoreita leivonnaisia, kahvia ja päivän keitto. Taatusti Tenon siistein kahvila, aivan suuren joen äärellä. Täältä saat lisäksi Utsjokelaiset paidat ja hatut. Tulehan käymään!

Kohta tulee sielunveljeni ammattivalokuvaaja Markku käymään kämpillä. Käymme läpi perhon ja vaappujen kuvia, jotka tulevat kirjaamme Yksi soutu, yksi elämä. Ennakkotilauksia on jo mainiosti, kysyntä näyttää olevan kovaa.

Ohessa esimakua kirjasta Yksi soutu, yksi elämä. Kuva Markku Lilja, ml-photic.com. Kuvassa Green higlander perho, mukana kirjan juonessa. Perho on Eki Lukkarin kokoelmasta, www.epeli.fi

Ohessa esimakua kirjasta Yksi soutu, yksi elämä. Kuva Markku Lilja, ml-photic.com. Kuvassa Green higlander perho, mukana kirjan juonessa. Perho on Eki Lukkarin kokoelmasta, www.epeli.fi

SKS Lohirannan tila kuittaa ja palaa taasen asiaan.

Jussi Jaakkima

Utsjoki/Ilola

FI
EN