Syyskesä metsässä.

Tänään olivat koolla eräoppaat ja siivosimme eräopastukikohta Takayaman lähimaastoa. Aloitus aamukahvin ääressä tuvassa ja sitten maastoon. Eräoppaat on siitä mainio porukka, ettei tarvitse erikseen miettiä onko porukan vaatetus sään mukainen! Lisäksi eräoppaiden käteen sopii kirves, rautakanki, lapio tai puukko varsin hyvin. Ideoimme yhdessä tukikohdan varustuksen ja erityisesti turvallisuuteen liittyvät välineet. Työskentelyolosuhteet olivat mainiot, lämpöä rapiat 15 astetta ja aurinko paistoi. Lounaana Delin loistavan kokin Lukan tekemä riittoisa keitto ja Georgen leipoma leipä, sekä itse valmistettu voi. Meillä on toimiva tiimi ja halu tehdä asiat oikein. Tervetuloa kokemaan perinteisiä luontoelämyksiä seitsemällä eri kielellä opastettuna. Opin muuten tänään, että pähkinähakkeli on varislintu.

Lukan keittoa tarjolla ystäväni Juhanin veistämän päreen päältä.

Lukan keittoa tarjolla ystäväni Juhanin veistämän päreen päältä.

Syyskesä on odottava vuodenaika. Kesä vielä ilmoittelee itsestään ja päivät ovat lämpimiä. Järven vedenlämpö on laskenut alle 15 asteeseen. Juuri nyt näen miten sade lähestyy, sen näkee hyvin järven pinnasta. Syksy kertoo asteittain tulostaan, parhaiten sen näkee puiden lehdistä. Leppä pursuaa vielä tummanvihreää väriä, koivut kellastuvat askel kerrallaan. Pihlajat ovat minusta upeita kun ne myöhemmin saavuttavat osittain punaisen värinsä. Pidän syksystä, monestakin eri syystä. Syksyinen kirpeys tekee mielelle hyvää ja metsä tarjoaa satoaan. Puolukoita on erinomaisesti, suppilovahveroiden aika ei vielä ole kunnolla alkanut. Lisäksi alkaa metsästyskausi olemaan parhaimmillaan. Minulla on varastossa pari sataa kiloa hernettä ja valmistautuminen riistaruokintaan alkaa. Uudet riistapellot vetävät hyvin riistaa puoleensa. Niin, nyt on myös ennätysvuosi hirvikärpästen suhteen. Noita epämiellyttäviä hyönteisiä on joka paikassa, surahtavat sankoin joukoin metsässä liikkuvien kimppuun. Nyt kannattaa pitää metsässä päällään kiiltäviä ja liukkaita vaatteita, sekä lierihattua. Hirvikärpäset tulivat aikanaan idästä.

Tiimi!

Tiimi!

Vallen Lomakylän ravintolan rakennusprojekti on kunnolla käynnissä, erittäin mielenkiintoinen hankkeemme Utsjoella. Tulossa on Suomen pohjoisimpaan kolkkaan alkuun noin 60 paikan ravintola Tenon rannalle. Tarjoamme ainutkertaisia elämyksiä Lapin luonnossa, asumista laadukkaissa mökeissä ja viihtymispaikkana ravintola joki, sekä tunturinäköalalla. Ravintolasalista tulee olemaan suora näkyvyys Norjan puolelta saapuviin revontuliin. Katso Lapin Kansan juttu ramossa.fi etusivulla. Ystäväni luontovalokuvaaja Markku onkin jälleen menossa ensi viikolla ylös kuvaamaan pohjoisen ruskaa. Kirjahankkeemme menee nyt voimalla eteenpäin. Tähän palaan myöhemmin.

Susi pyrkii kyytiin viemään ruokaa talkooväelle.

Susi pyrkii kyytiin viemään ruokaa talkooväelle.

Kun aikanaan hyppäsin pois kiireisestä liike-elämästä, tein tarkkoja suunnitelmia etukäteen mitä tulen tekemään ja millä tavalla. Voin nyt sanoa, että nuo suunnitelmat olivat erittäin turhia. Kun katson kalenteriani on se varsin(!) vaihteleva. Esityksiä, kirjaan liittyviä tapaamisia, haastattelu, koulutusta, jahteja ja Utsjoen hommia. Uskon vakaasti siihen mitä olemme tekemässä Råmossassa ja Utsjoella. Tarjoamme aitoja ja konstailemattomia luontoelämyksiä kiireeseen kyllästyneille ihmisille, asiantuntevasti opastettuna ja aidoilla tarinoilla höystettynä. Me teemme roihuavan tulen ilman keinotekoisia sytykkeitä!

Nyt taas paistaa, vaihteleva tämä syyskesän sää.

Jussi Jaakkima

Ilola/Utsjoki

 

FI
EN