Metsän joulu.

Erämiehen kahdeksan vuodenajan mukaan syystalvi on muuttumassa pian talveksi. Täällä Ilolan metsissä on reippaasti lunta ja tiet ovat liukkaan jäisiä. Täällä tulee olemaan hyvin valkoinen joulu.

Metsässä on aina elämää, vuodenajoista riippumatta. Nyt on paljon hirviä ja lähimmät kulkevat talon päädystä 30 metrin päästä. Emä ja vasa. Eivät enää ole moksiskaan talostamme metsässä. Metsäkauriit ovat ottaneet päiväpaikakseen rannan lähellä sijaitsevan kuusikon, noin sata metriä talosta. Päästävät aivan lähelle, jonka jälkeen pinnahtavat kovaan juoksuun. Jänikset ovat aivan talon nurkilla, välillä talon allakin. Valkohäntäpeurat käyvät säännöllisesti ruokintapaikalla. Isokokoinen pukki liikkuu useimmiten yksin. Ketunjälkiä näkee ympäriinsä, kuin helminauhoja hangella.

Ilveksen, suden tai saukon jälkiä en vielä ole lumessa nähnyt. Saukko kyllä tulee sydäntalvella taas syömään lammesta kalaa. Yksi puroista pysyy läpitalven auki ja siitä on helppo sukeltaa jään alle kalaan. Varma saalis. Sitten se taas liukuu lumipenkassa ilokseen, kummaa touhua. Hiiriä ja myyriä on nyt tosi vähän. Kääntäen se tarkoittaa puustolle vähäisiä myyrätuhoja ja vähemmän myös pöllöjä. Susi-kissalle taasen tarkoittaa sisäruokintaa. Supikoirat ovat tiukasti pesissään, supihan on Venäjältä tullut vieraslaji. Se tuhoaa erityisesti kanalintuja ja niiden pesiä. Lainsuojaton syöpäläisten levittäjä. Ei kuulu suosikkeihini.

Linnuista eniten kuuluvat ja näkyvät tikat, sekä palokärjet ja korpit. Ne pärjäävät aina, kelistä riippumatta. Kylämme peltojen reunoilla on varislintujen sekaparvia; harakoita, naakkoja ja variksia. Elävöittävät maisemaa ja tykkäävät istuskella sähkölangoilla. Tiaiset käyttävät tehokkaasti valoisan ajan ruoan hankintaan. Eri tiaislajit samassa parvessa, sulassa sovussa. Riitaa ei tule, kun syövät puun eri osista. Tykkään erityisesti sinitiaisista, sinnikkäitä, nättejä ja pienikokoisia.

Tilan metsätöiden osalta on välikausi. Raivaussahatyöt päättyivät pari viikkoa sitten ja talvihakkuut alkavat vasta maan jäädyttyä kunnolla. Painava ja kostea lumi kylläkin teki tuhoaan nuorille kuusille. Niiden latvuksia on katkillut kymmenittäin. Olen niitä poistanut tieltä useammankin kerran.

Viime lauantain asiakastilaisuuden takia on talossa sisällä ja ulkona jo kaikki koristelut tehty. Joulukuusi, tällä kertaa hieman pienempi on sekin jo koristeltuna sisällä. Koristeiden määrä vähenee vuosi vuodelta. Muutama tonttu takan reunalla ja kuusi ilman sähkövaloa. Nuuttipukki ja pari käsintehtyä tonttua ulkona. 

Perjantaina alkaa porukkamme kokoontua joulun viettoon, lopullisesti olemme koolla aatonaaton iltana. Jouluateria on kaukana perinteisestä, ei puhettakaan kinkusta tai laatikoista. Ruokana riista-, vege-, kala-ateria. Hyvä näin. Jouluumme kuuluu aaton aamun riisipuuro, joulurauhan kuuntelu, joulukävely, päiväsauna, pitkän kaavan joululounas ja illemmalla perinteiset lahjahommat. Usein on tullut pelattua jotain tuvan suuren pöydän ääressä.

Rauhallista Joulua ja erinomaista Uutta Vuotta 2018.

Seuraava blogi ilmestyy 4.1.2018

Jussi Jaakkima

Ilola / Utsjoki

 

 

                        

FI
EN