Mistä syksy on tehty?

Kuuman kesän jälkeen syksy edelleen hapuilee tuloaan. Kyllä, illat pimenevät jo nopeammin ja ruska näkyy metsässä. Toisaalta päivät ovat edelleen tosi lämpimiä ja vedenlämpö uimiseen sopivaa. En millään raaskisi ottaa kesän jäljiltä rannalta pois aurinkopetejä ja SUP-lautoja. No, ehkä niiden aika on pikkuhiljaa jo ohitse.

Saimme hirsimestarin kanssa syksyn työt reilu viikko sitten päätökseen. Nyt on kunnon kokoinen suoja haloille ja lautatavaralle, sekä metsän keskellä uusi varasto. Ja paljon muutakin saimme aikaan. Meillä työt sujuvat jo rutiinilla ja olen vuosien varrella oppinut myös hirsimiesten huumorin. Selkeää hommaa sanoisin.

Tälle syksylle on tyypillistä hyvä riistakanta ja pirun paljon hirvikärpäsiä. Tuli peräkkäin runsasluminen talvi ja kuuma kesä. Se tietää ennätysmäärin hirvikärpäsiä. Niihin tepsii vain vaaleat ja liukkaat vaatteet, sekä tarvittaessa verkkohattu. Kanalintujahtikausi on parhaimmillaan ja peurajahtikin alkanut. Paikallinen metsästysseura urakoi riistaruokinnassa, omenoita ja viljaa olisi tarjolla.

Tilalla on alkanut syyssesonki eli ensimmäiset kokousasiakkaat ovat olleet paikalla. Paikat ovat kunnossa, toisaalta aina löytyy tekemistä. Ensi viikolla pitää mm. raivata raivaussahalla polkujen reunat ja polttaa laanipaikan laudan jämät etc. taivaan tuuliin. Sitten vielä yhden rakennuksen tervaus ennen pakkasia ja halkovarastojen lopullinen talvitäydennys. Kuten olen todennut täällä metsässä eivät työt tekemällä lopu. Paitsi sydäntalvella, silloin vain lämmitetään taloa, aurataan ja hoidetaan vierasryhmiä. Ja lumikenkäillään, tehdään avantoa ja mitä nyt keksitäänkään.

Outi on paraikaa reissun päällä Välimeren rannalla. Hyvä, että saa aurinkoa ja nauttii valosta. On kyllä ansainnut reissunsa. Sitten taas kotiinpaluun jälkeen alkaa aikamoinen suhina ja tekemisen meininki. Uusi logo, syksyn/talven markkinointia ja mitä nyt keksitäänkään. Hyvä niin.

Nyt lauantai-iltana luonto pimenee ja poika lähtee juuri koiran kanssa ulos. Sieniä löytyy kuumasta kesästä huolimatta kivasti. Koiramme Siiri löytää suppikset liiankin hyvin ja syö ne mitä löytää.

Utsjoella on nyt ruska parhaimillaan ja suosittelen lämpimästi sinne matkaamista. Lapissa ei muuten hirvikärpäsiä ole. Katso www.holidayvillagevalle.fi Muuta et tarvitse hieman erilaiseen pohjoisen reissuun.

Seuraava blogi 28.9.

Jussi Jaakkima

Ilola / Utsjoki

FI
EN