Ne saapuvat öisin.

Eilen mennessäni nukkumaan olin kuulevinani laulujoutsenten ääntä sysipimeässä metsässä. Aamulla kun heräsin olin jo tyystin unohtanut asian. Äsken käydessäni järven rannassa koiran kanssa ihmettelin mitä vedessä kelluu, lumivalkeita höyheniä. Laulujoutsenet käyttävät järveämme lepäämiseen ja nukkumiseen. Sama pariskunta on vieraillut täällä vuosikausia keväällä ja syksyllä. Keväällä ne syövät ja keräävät voimia ennen pesintää pohjoisessa. Näin syksyllä ne taas lepäävät ennen etelään muuttamistaan. On jotenkin rauhoittavaa ajatella, että myös eläimet hakevat täältä rauhaa ja yksityisyyttä. Aivan samaa mitä tarjoamme vieraillemme. Tulkaa joutsenet ensi yönäkin tänne lepäämään, tervetuloa.

Syysmyrsky on vaiennut ja puhalsi itsensä uuvuksiin. On jotenkin outoa olla ulkona tyynessä säässä. Pari päivää raivosi painava tuuli. Maaseudulla ja erityisesti metsässä myrsky tuntuu ja se on läsnä kaikkialla. Kaupungissa se lennättää lähinnä roskia ja joutuu laittamaan ulkotakin kiinni. Eilen ihmetytti jälleen kerran miten puut kestävät pääosin kaatumatta kovassa tuulessa. Eri puulajit ottavat tuulen vastaan omalla tavallaan. Olen liikkunut niin paljon luonnossa, että pystyn silmät kiinni erottamaan äänen perusteella pääpuulajit keskenään. “Vapisee kuin haavanlehti” pitää täysin paikkaansa. Haapa aistii ensimmäisenä tuulenpuuskan ja varoittaa siitä havinallaan. Koivu taas pitää tasaista huminaa. Kun kuuseen iskee puuska se ottaa sen kyyristellen ja huokaillen vastaan. Mänty kestää parhaiten myrskyn ja se vähät välittää tuulesta. Hieman kohauttelee oksastoaan ja kuin malliksi pudottaa muutaman kuivuneen oksan maahan. Leppä on oman tiensä vakaa kulkija ja kaatuu jos on sen aika tyvilahon takia tullut.

Myrskyn aistii ja tuntee maalla monin eri tavoin. Kun tuuli iskee taloon ja se helisyttää ikkunoita, sekä meinaa tempaista oven saranoineen irti. Humina on kova hirsitalossa ja tuuli testaa rakennuksen hirret. Puhuri iskee armottomasti tavaroihin, joita se lennättää huvikseen maastoon. Kävin äsken katsastamassa paikat ja tuuli oli mm. kaatanut ja lennättänyt matkoihinsa jykevän puisen rannan pihakeinun ja iskenyt kallion laella olevan pöllistä tehdyn istuimen maahan. Keräilin äsken piha-alueelta irtotavaran talteen. Vanha Viipurintie oli eilen poikki paristakin kohtaa tuulenkaatojen takia. Onneksi paikallinen energiayhtiömme on kaivanut Ilolan pääsähkölinjan maahan ja sähkötkin pysyvät tänä päivänä paremmin päällä. Kohta ajan vielä tilan tiestön läpi ja katsastan kaatuneet puut. Pahiten tulilinjalla ovat kuuset, erityisesti tuollaiset tyvestä noin 20 senttiset katkeavat helpoiten. Kerran viime talvella kovan ja märän lumikuorman takia siirsin 100 metrin pätkältä tusinan verran poikkinaisia kuusia syrjään. Tuli hiki.

Ruska käy olemaan parhaimmillaan, syksy on kaunis ja haikea vuodenaika. Tämä viikko on mennyt syys- ja kunnostustöitä tehdessä. Olen maalannut, käyttänyt raivaussahaa ja tehnyt raakaa ulkoduunia. Ensi viikolla alkaa työntäyteinen lokakuu, asiakasryhmiä ja kaikenlaista hommaa. Lopettelin alkuviikosta hirsimestarin kanssa syystyöt ja laitoimme viimeiset ensi kesän rakennuslaudat taapeliin. Samaan aikaan tuli laanipaikan päälle valtaisa kurkiaura. Jotenkin se oli siinä. Talvi saa tulla.

Seuraava blogi 15.10.

Jussi Jaakkima

Ilola / Utsjoki

ps. Utsjoelle on satanut ensilumi.

ps. 2. Tsekkaa uusi logomme!

FI
EN