Tuli ja jää.

Meillä oli viikko sitten vierailulla kansainvälinen toimittajaryhmä ja samalla tuli täyteen 20 eri kansallisuutta, ketkä ovat käyneet meillä. Uusia maita oli mm. USA ja Arabiemiraatit. Edellisenä päivänä oli talven kovin lumipyry mikä toi tullessaan pientä haastetta. Päätie talolle saatiin sovitun mukaan aurattua kylän luottomiehen toimesta. Aamulla varhain vielä pimeän aikaan sitten aurasin mönkijällä vielä mm. polut auki ja parkkipaikan pikkubussille. No, siinä aamuhämärässä sain mönkijän oikein kunnolla metsään jumiin. Oli kyllä vähemmän kiva irrotella siinä itsekseen mönkijää irti. Jälkikäteen nauratti, muttei pimeässä aamussa hieman ennen vieraiden saapumista paikalle hiestä märkänä ei hymyilyttänyt yhtään.

Meillä oli luottotiimi koossa vieraita varten eli Outi, keittöpäällikkö Georg, eräopas Daniel ja minä + Siiri-koira ja Susi-kissa. Alkuun tarjolla oli kirpeää puolukkamehua ja toast skagenia tuvassa. Sen jälkeen varusteiden tarkastus ja parannus talon puolesta. Ei muuta kuin porukka ulos ja rannalle. Rannalla oli päivän tukikohta ja kaksi (myöhemmin kolme) roihuavaa nuotiota, Råmossan tyylin ns. kunnon tulet. Porukalle lumikengät jalkaan ja opastus. Ranskalainen herra jäi hetkeksi aikaa jäälle pilkkimään ja muu porukka lähti opastetulle lumikenkäretkelle korkeimman kallion laelle. Osa porukasta näki muuten reissullaan ensi kertaa lunta, lumienkeleitä jäi matkan varrelle useita. Suuri kunnioitus, että vieraat lähtivät saman tien maastoon. Ranskalainen lehtimies hiihti vielä perässä Altai Ski-suksilla metsään. Asiaa!

Tunnin jälkeen punaposkinen tiimi palasi rantaan nuotion ääreen juomaan kuumaa mehua. Olin sillä välin virittänyt nuotion jäälle ja siinähän riitti ihmettelemistä. Miten voi tuli olla jään päällä, aivan kuten Pat Benatarin kappaleessa “Fire and ice”. Olen itse oppinut Utsjoen kaveriltani Ekiltä jäänuotion tekemisen pilkkiretkellä Kaldoaivin erämaassa Hannojärvellä. Jäänuotio tehdään seuraavasti. Kaiva jään päältä lumi pois kovaan jäähän saakka. Ohje ei toimi välttämättä Utsjoella, missä lunta voi olla päälle metrin hanki. Utsjoella tee jäähän reilun kokoinen tasainen tampattu kuoppa. Tee nuotio niin, että halot muodostavat keon. Rakenna ja pohjusta nuotio niin, että varmasti syttyy keralla. Itse otin kaksi päivää aiemmin sisälle pientä koivua, tuohta ja kaarnaa kuivaamaan ja otin nämä alkusytykkeeksi mukaan jäälle. Ei muuta kuin kunnon tulet ja homma toimii. Tämä nuotio kuvattiin aika moneen maahan somelevitykseen.

Ulkoilun jälkeen porukka saapui päärakennuksen sisälle tuvan lämpimään. Tarjolla oli Georgen valmistamaa hirvikeittoa paikallisesta hirvestä. Tämä oli muuten se jättiläishirvi, mikä saatiin tuossa marraskuussa. Lihapaino reippaat 250 kiloa, metsässä juostessaan ollut sellainen päälle 350 kiloinen otus. Kun pyydettiin palautetta oli se taas kyllä tosi mukavaa luettavaa. Kun kysyin mitä voitaisiin tehdä paremmin, oli vastaus hanki kelkkahaalareita. Pitääpä miettiä jos jonain päivänä talvimatkailujoiden määrä kasvaa josko Utsjoen tapaan tarvitaan vieraille lämpimät haalarit niskaan.

Olin viime viikolla puhumassa matkamessuilla muuttuvasta laadusta. Esitykseni ydin oli siinä, että yksityiskohdat ja tunnelma ratkaisevat. Lehtimiesvieraiden kanssa tämä tarkoitti sitä, että olimme valmistautuneet huolella ennalta ryhmän tuloon mm. lippu salossa, lyhdyt pihalla, paikat tip top kunnossa ja lämpimiä lisävaatteita varattuna. Tunnelman loi luonnollisesti paikka ja Råmossa tiimin jäsenet. Meillä on kyllä kiva ja reipas meininki. Vieraiden ja omasta mielestä.

Jos nyt haluaa kokea lumikenkäilyä kuvankauniissa talvimaisemassa, ota yhteyttä. Me hoidetaan homma.

Seuraava blogi 7.3.

Jussi Jaakkima

Ilola / Utsjoki

FI
EN