Ja saapui kevättalvi.

Lapin poromiehet puhuvat kahdeksasta vuodenajasta luonnon vuosikierron mukaan. Helmikuun puolessavälissä kääntyi talvi kevättalveksi. Ja sen kyllä huomaa luonnossa lumikenkäillessä. Luonnollisesti päivä on pidennyt kunnolla ja ulkona voi kivasti olla ilman fikkaria aamukahdeksasta iltakuuteen. Viime päivinä hanget ovat madaltuneet, mutta lunta on vielä reippaasti. Yöpakkaset tekevät mainion hankikannon, on hienoa lumikenkäillä vaivattomasti paikkoihin mihin yleensä ei ikinä tule mentyä. Metsässä kuuset pudottavat vanhat neulasensa ja hanget ovat mustataan niitä. Löysin keskeltä metsää metson hakomamännyn, siellä metso talvisin syö neulasia. Tälläinen puu pitää ehdotomasti säästää ja alue rauhoittaa hakkuilta.

Kairauskuvauksia Råmossan järvellä in action.

Kairauskuvauksia Råmossan järvellä in action.

Viime päivät olemme kyllä lumikenkäilleet reippaasti ympäriinsä ja nauttineet valosta. Viime päivinä on suurelta osin ollut sumuista ja sateista. Välillä on puhaltanut painava tuuli, varsinkin kallion laella se tuntuu ja keinuttelee kulkijaa kunnolla. Eilen kävi paikallislehden toimittaja ja sinnikkäästi mentiin kunnon tuiskussa sekä tuulessa. Tänään keli vaihtui kerralla; mukava pakkanen, tyyntä ja aurinkoa. Sopivasti kuvauspäivänä sillä ilolalainen vakkarikuvaajamme Mats kävi kuvaamassa mm. lumikenkäilyä, nuotiokahvin tekoa, kairaamista ja nuotiota järvenjäällä. Oli kyllä tekemisen meininkiä, pakko sanoa.


Jäänuotion teossa.

Jäänuotion teossa.

Tiet ja pihapiiri ovat tappavan liukkaan jään peitossa ja lisämausteena päällä on kerros pakkaslunta. Siinä ei auta edes sepeli tai nastakengät. Lumikengillä kyllä pääsee liukkaillakin hyvin. Vaikka nelivetoisessa jeepissämme on kunnon nastarenkaat, meinaa auto lähteä täysin lapasesta. Päätettiinkin jäädä pariksi päiväksi omaan pihapiiriin ja jätettiin autot suosiolla parkkiin. Tiellämme voisi nyt liikkua paremmin retkiluistimilla kuin autolla. Jopa Susi-kissamme meinasi vetää pitkine kynsineen lipat peilijäällä.

Hirvet liikkuvat nyt aivan tässä talon lähistöllä. Teimme toissapäivänä Outin kanssa vähän pidemmän lumikenkäretken ja bongattiin hirvilauman nukkumispaikat. Lähimmästä makuupaikasta on kajastanut päärakennuksemme valot. Pelottomia tyyppejä kertakaikkiaan! Maastossa on lisäksi kulkenut kauriita ja peuroja.

Nyt on työn alla Råmossa Lodgen historian suurin ponnistus markkinoinnin suhteen. Uusia kuvia, videoita, sivuston uusimista, uusia kanavia, online-varaamisjärjestelmän rakentamista ja kaikennäköistä uutta. Uudistus etenee aalloittain, täysin valmista ei tule koskaan. Aina löytyy kehitettävää ja parannettavaa.

Seuraava blogi 16.3.

Jussi Jaakkima

Isäntä, Råmossa LodgeFI
EN