Lumikenkäilyä hirvien kanssa.

Nyt on aivan loistava talvi lumikenkäilyyn. Lunta riittää ja lisää vaan tulee! Metsässä on paikoittain metrin verran lunta ja lumen rakenne on juuri passeli lumikenkäilyyn. Minulle on tullut tapa aloittaa päivä lumikenkäillen. Aamiaisen jälkeen ulos ja metsään. Vasta sen jälkeen muut hommat. Nautin välillä lumikenkäilystä kaksin koiran kanssa. Outin kanssa lumikenkäillessä tulee kyllä kovempi hiki ja taukoja on vähemmän. Itsekseni mennessä pysähtelen, liikun hiljakseen ja kuuntelen talvista luontoa. Äänet tulevat esim. puista alas putoavasta lumesta ja useimmiten jossain lähistöllä on korppeja, sekä tiaisia. Pidämme auki lumikenkäreittiä kelistä riippumatta. Viime viikkoisen lumimyrskyn jäljiltä se oli kyllä pitkälti kadonnut. Kun on yksi pääreitti voi siitä tehdä kivoja pistoja metsään tai kallioille. Järven jäälle ei nyt viitsi koiran kanssa mennä, jään päällä on nimittäin vettä.

Lumikenkäilyssä on turvallisuus ykköshomma. Lumikengät, käytämme laadukkaita DSL:n lumikenkiä pitää olla oikein jalassa. Niissäkin on oikea ja vasen puoli. Siteet pitää olla juuri oikealla mitalla ja riittävän kireällä. Sauvat ovat ehdottomat ja niillä saa lumikenkäilyyn sykettä lisää, sekä turvaa erityisesti rinteissä. Vaatetuksena voi käyttää kevyitä laskettelu- tai murtsikkavaatteita. Tärkeimmät ovat tukevat ja riittävän korkeavartiset kengät. Ja juomapullo mukaan! Pidän aina reppua mukana yksin tai ryhmän kanssa liikkuessa. Repussa on EA-välineet, puukko, nuotion tekovälineet, narua, juomapullo, energiapatukoita, kädenlämmittimet ja Caterpillarin säänkestävä varakännykkä. Lisäksi lumikenkien ja sauvojen korjaukseen tarpeellisia pikkutarvikkeita.

Niistä hirvistä. Tähän aikaan talvisin hirvet leiriytyvät ja liikkuvat aivan talon nurkilla. Tänä vuonna hirviä on neljä, kaksoisvasat, emä ja uros. Ne käyttävät usein täysin samaa reittiä kuin me ihmiset lumikenkäillessä. Tänään oli kiva katsoa matkan varrella niiden metsässä risteileviä aamuöisiä jälkiä. Poika on nähnyt lumikenkäillessä koko porukan ja perjantaina nähtiin lähitiellä kaksoisvasat. Hirvet eivät aristele meitä tai rakennuksia. Taimikot ne voisivat jättää kyllä rauhaan.

Järjestämme ryhmille lumikenkäretkiä. Meillä on varusteet kymmenen hengen ryhmälle. Lumikenkäretkeen kuuluu välineiden lisäksi opastettu retki läheisessä luonnossa, kuuma mehu/kahvi/tee ja välipalaa nuotiolla/tuvassa ja suihkumahdollisuus tai sauna. Retkellä voimme käydä mm. saukkopurolla, näköalakallion laella sijaitsevalla laavulla, keskellä metsää sijaitsevalla metsälaavulla tai katsomassa suurta jääseinää. Lisäksi bongataan niitä hirvenjälkiä!

Seuraava blogi 21.2.

Jussi Jaakkima

Isäntä

Råmossa Lodge

FI
EN