Ukkometso ei väistä ketään

Palasin muutama päivä sitten Utsjoelta. Kun saavuin Utsjoelle oli vielä talvi, ja kun lähdin, oli ylös saapunut kevät. Erityisesti lumi, jokien jäätilanne ja hanget muuttuivat. Alkuun oli vielä yöpakkasia ja hankikanto aamupäivisin. Sitten iski pohjoiseen lämpöaalto. Tenojoelle ei ollut enää asiaa, jää muuttui mustaksi. Vaaran merkki. Edelleen noin 60 cm syvä hanki muuttui upottavaksi kulkea, lumikengilläkin oli haastavaa liikkua. Lisäksi tuuli yltyi parin päivän myrskyksi. Kun Utsjoella tuulee, ei tuulelle ole esteitä kuten etelässä. Se vie mennessään irtotavaran ja sisällä tuntuu, että talon katto lähtee tuiverruksen mukana.

Ravintola Deatnu, Holiday Village Valle, Utsjoki. Kuva ja myös seinällä olevat Lappi-aiheiset kuvat Markku Lilja, @mlphotic.

Ravintola Deatnu, Holiday Village Valle, Utsjoki. Kuva ja myös seinällä olevat Lappi-aiheiset kuvat Markku Lilja, @mlphotic.

Vahvin kokemus oli valokuvaajaystäväni kanssa tehty päiväreissu Høyholmeniin. Høyholmen on Norjassa Tanan sillasta noin puolen tunnin ajomatkan päässä. Se on vuonon kapea saareke, minne on tehty pengertie. Saareke on keskellä vuonoa, väylällä liikkuvat valtamerilaivat. Paikkaa ympäröivät lumipeitteiset vuoret; taianomainen paikka. Vastapäätä on Lavvonjarga niminen pieni kylä, sinne pääsee vain veneellä. Kerran kesässä kylä avautuu vierailijoille. Uskomaton, karu ja henkeäsalpaava paikka.

Højholmen, Norjan Jäämerellä. Kuva Markku Lilja, @mlphotic.

Højholmen, Norjan Jäämerellä. Kuva Markku Lilja, @mlphotic.

Ilolaan on tullut kevät. Pääsiäinen meni koko oman porukan voimin, suht eläväistä välillä sanoisin. Kuusi ihmistä, kissa-Susi ja koira-Siiri. Siiri-koiramme täyttää ensi kesänä 11-vuotta ja sen kuulo on pitkälti jo mennyttä. Ruokahalu ei. Kuurous tekee sen, että saa olla tarkkana metsässä. Jos Siiri menee omille teilleen hajujen perään, ei sitä enää voi kutsua. Koira ei enää kuule kutsuja ja se ei kylläkään sitä välillä haittaa pätkääkään.

Kävimme perjantaina Outin kanssa kävelyllä ja törmäsimme suurikokoiseen ukkometsoon. Tämä kaveri oli soitimella ja ei pelännyt eikä väistänyt ketään tai mitään. Valtavan kokoinen ilmestys vakiopaikallaan eräällä metsätiellä. Seurattiin tyyppiä parin metrin päästä, jätti kylläkin meidät pitkälti rauhaan. Kun läksimme pois seurasi ukkometso meitä pitkän matkaa. Varmisti, että todellakin lähtisimme sitä häiritsemästä.

Nyt on lintujen ja muidenkin eläinten kevätpuuhat kuumimmillaan. Äsken kiertäessäni lähimaastoa kiikareiden, kissan ja koiran kanssa tein mainioita havaintoja. Kaukaa kuului teerien soidin, kovaa pulputusta ja sähähtelyä. Järvelle ovat saapuneet perinteen mukaan telkät. Hallitsevalla uroksella on kova duuni saada tunkeilijat häädettyä pois. Rannoilla aloittelee keväthommia rupisammakot, niitä tulee olemaan taas paljon. Kuusimetsissä kuuluu laulurastaiden monisäkeinen laulanta, lisättynä punakylki- ja mustarastailla. Taivaanvuohi mäkätti illalla hämärtyvässä metsässä ja kerran kuulin kehrääjän surinaa.

Nyt on töitä metsässä. Huomenna alkaa halkotyöt uuden yhteistyökumppanin Ekin kanssa. Lisäksi hirsimestari Tuure saapuu suunnittelemaan kevään hommia. Varaston katon uusinta, terassin laajennus ja mitä nyt keksitäänkään. Sitten alkaa raivaussahatyöt. Ja siinä tietenkin Råmossa Lodgen markkinointi, uuden sivuston suunnittelu etc. Se on kuulkaa kevät!

Jussi Jaakkima

isäntä

FI
EN