Keväällä rakennetaan.

Kevät on rakentamisen aikaa. Hirsimestarimme Tuuren opissa on minusta vuosien varrella tullut pikkuhiljaa oppipojasta kisälli, ainakin itse uskon niin. Paljon on yhdessä tehty ja rakennettu; laavuja, nuotiopaikkoja, penkkejä, pöytiä, halkosuojia sekä yksi alttarikin Outin ja minun häihin. Puutavara on lähtökohtaisesti aina omasta metsästä ja paikallisen sahan työstämää. Rautakaupasta on ostettu lähinnä kattohuopaa, nauloja, ruuveja, tiilejä, laastia ja muuta tarpeellista.

Eräänä merkittävänä seikkana on tavaroiden kierrätys, aina kun se vain on mahdollista. Tästä on esimerkki paikallaan. Olemme asentaneet puisiin räystäisiimme vedenohjaimet, joiden kettinkit ovat alkujaan astutushärkien suojista. Näiden härkäsuojien kuluneet kettingit on aikoinaan kerätty talteen ja vaihdettu uusiin. Sieltä vanhat ovat monen mutkan kautta kulkeutuneet tänne Ilolaan. Hyvin toimivat edelleen ja ovat jämerää tekoa!

Hirsimestarin kanssa Råmossan terassin teossa.

Hirsimestarin kanssa Råmossan terassin teossa.

Kun teemme hommia, puhumme vain pakollisen ja heitämme luonnollisesti rakennustyöherjaa. Tauoilla käymme läpi elämän syviä totuuksia ja kokemuksiamme elämän laajoista osa-alueista. Suoraan ja kiertelemättä. Vaimoistamme puhumme kunnioittavasti ja hellästi, tietenkin. Hirsimiesten huumori on aika selkeetä ja vitsit ymmärrettäviä. Ihan ehkä herkkäkorvaisemmat eivät mahdu meidän joukkoon. Evästaukoja ollaan pidetty kaikenlaisissa keleissä ja paikoissa. Useammankin kerran ollaan keväisin oltu lumi- tai raesateessa vieretysten katselemassa luonnon voimaa. Yksi sääntö on ehdoton, vesisateessa ei hommia tehdä.

Eläimiä ollaan nähty ja paljon. Jotenkin meidät kai koetaan aika vaarattomiksi elukoiden osalta. Tänään katseltiin hanhien muuttoa, kirjosiepon pesintää ja kuunneltiin palokärkeä. Työturvallisuus on meille itsestäänselvyys. Kun moottorisahaa käytetään on päällä turvavarusteet ja korvasuojat. Poikani ja hänen kaverinsa on alusta saakka kesätöissä opastettu mestarin toimesta turvalliseen työntekoon. Tosi vähän meillä on pitkän yhteistyön aikana haavereita sattunut, ja jos on, niin minulle omasta syystä.

Räkättirastaan pesä halkovajassa.

Räkättirastaan pesä halkovajassa.

Nyt on työn alla vanhan terassin osittainen purku ja sen uudelleenrakentaminen korotettuna. Materiaalina käytetään vanhaa hyväkuntoista lehtikuusta toisin päin käännettynä. Aluspuut ovat uusia, eivätkä ole kyllästettyä tavaraa. Täällä ei missään käytetä kyllästettyä eli myrkytettyä puuta. Niin, ja korotetun terassin laajennusosta tehdään oman metsän haavasta tehdystä laudasta, kokeilu tämäkin. Terassin jälkeen asennetaan uusi palju, joka on kotimainen luonnollisesti. Myöhemmin kesällä kesäduunarit tulevat ja Tuuren opastuksella rakennetaan puusuojaan uusi peltikatto. Ja kaikenlaista muutakin tässä tehdään, syksyllä, sitten kesän jälkeen, vielä viimeistellään ja laitetaan talveksi kaikki paikat “tip top” kuntoon.

Isäni Erkki opasti minua siitä, että ammattimiestä/naista pitää aina kunnioittaa. Riippumatta siitä, mitä hän tekee. Tämän opin olen täysin perinyt ja ottanut käyttöön. Arvostan erityisen paljon ihmisiä, jotka ovat taitavia käsistään. Meillä uusittiin vime viikolla piha-alueen tiestön pinta-aines ja tasattiin piha. Paikallinen luottomies teki sellaisen kuuden tunnin päivän ja homma oli siinä. Ihalin vierestä, miten aivan talon vieressä taitava traktorikaivurikuski pyöritteli takakauhaa. Minä haravoin ja tasoitin pihaa päivän. Sen minä kyllä osasin.

No niin, huomenaamulla taas aloietaan hommat. Yleensä on niin, että työvaatteiden vaihdosta muutaman minuutin sisällä työt ovat jo täysillä käynnissä. Yksi vastuualueeistani on muuten näillä helteillä riittävän vesihuollon ylläpitä. Näin olen Tuuren vaimolle luvannut.

Jussi Jaakkima

Isäntä

FI
EN