Viisi vinkkiä kivaan kesälomaan.

Olen pohdiskellut tässä tuvan pöydän äärellä seikkoja, jotka vaikuttavat onnistuneeseen, kivaan kesälomaan. Usein ne ovat aika yksinkertaisia hommia, mutta vaativat tiukkaa päättäväisyyttä.

Tässä oma listani onnistuneeseen kesälomaan:

1. Ei-suorittaminen

Tein aikanaan kesälomalle keltaiselle lapulle työlistan. Nämä hommat teen ja täällä ainakin käyn. Nope, ei niin! Unohda kesälomalla sanonta: “Done that, been there”. Ole armollinen itsellesi ja läheisillesi. Unohda “to do” listat töihin ja ota ihan vaan iisisti.

Helppo sanoa, joten tässä pari käytännön vinkkiä. Hyvä kaveri soittaa sinulle ja pyytää näin kesälomalla sinua muuttoavuksi, ihan vaan pariksi tunniksi. Sano rohkeasti ei ja perustele se vaan selkeästi, rehellisesti ja avoimesti. Jos kaverisi suuttuu ja ei ymmärrä, ei ole välttämättä olekaan kovinkaan hyvä kaverisi.

Jokin aamu, kun heräät ja olet suunnitellut meneväsi rautakauppaan ostamaan maalia, ei kuitenkaan yhtään huvittaisi. Unohda rautakauppa ja maali! Ne ei katoa yhtään mihinkään, syö aamupala pitkän kaavan mukaan ja lorvaile ihan rauhassa tekemättä yhtään mitään. Niin ja heitä roskiin se “to do” -lista ja päätä, että et välttämättä tee koko loman aikana mitään hyödyllistä. Ei haittaa pätkääkään!

Råmossa Lodgen kasvimaahan laitettiin mm. perunaa. Kasvimaa kannattaa laittaa, jos se tuntuu omalta jutulta. Muuten ei.

Råmossa Lodgen kasvimaahan laitettiin mm. perunaa. Kasvimaa kannattaa laittaa, jos se tuntuu omalta jutulta. Muuten ei.

2. Miten toimia työsähköpostin kanssa?

Minulla oli aikanaan pankkiirina ollessani työsähköposti asennettu niin, että näin kaikki saapuvat postit näytöltä ja ne pitivät inhottavan tuskaisen inahduksen saapuessaan. Muistan, kun kerran Utsjoella kalassa ollessani katselin Norjan tuntureiden lumisia huippuja. Oli tosi levollinen ja seesteinen tunne. Yhtäkkiä taskussa inahti ja katsoin viestin vaistomaisesti. Syksyn ensimmäisen YT-ryhmän kutsu ja tunnelma lässähti siihen, eikä ihan heti palannut ennalleen. Yhden luetun meilin takia!

Ihan ensimmäiseksi tee ennen lomaa tai loman alussa selkeä päätös, miten suhtaudut työsähköpostiisi. Vaihtoehtoja on useita, tärkeintä on, että teet ihan itse tietoisen päätöksen. Vahvalla empiirisellä kokemuksellani en suosittele, että olet lomalla 24/7 tavattavissa. Itse aikanaan toimin niin, että laitoin ilmoituksen sähköpostiin, että hätätapauksissa lähetä SMS-viesti kännykkääni. Niitä tekstareita tuli todella todella vähän ja pankki ei todellakaan kaatunut, vaikka en ollut koko ajan tavoitettavissa kesälomallani.

Muita hyviksi koettuja keinoja on ns. sähköpostien lukuaika kesälomalla. Määrittele, että luet esim. kerran päivässä tai viikossa saapuneet meilit. Muun ajan anna niiden ihan rauhassa kerääntyä, ei ne katoa minnekään. Näin yrittäjänä tilanne on toinen, mutta tässäkin olen itselleni armollinen. En tuijota ruutua ja odota aggressiivisesti, että minuun ollaan yhteydessä. Yrittäjänä voin ihan itse määritellä, miten toimiin ja itse asiassa tämä nykytyö on vaan niin pirun kivaa, etteivät meilit haittaa.

Kalaa nousee Råmossan omasta järvestä! Puuhastele, ilman aikataulua.

Kalaa nousee Råmossan omasta järvestä! Puuhastele, ilman aikataulua.

3. Missä aloitan loman?

Oma selkeä näkemykseni on, että heti, kun loma alkaa, vaihda maisemaa ja nosta kytkintä. Ihan sama minne lähdet tai miten kauas tai lähelle. Kunhan lähdet. Maiseman vaihtuessa, myös oma tunnelataus muuttuu. Jos arkisin aloitat päivän viemällä koiran ulos samaan maisemaan ja sen jälkeen istahdat keittiön pöydän ääreen ei tätä rutiinia kannata alkulomalla jatkaa.

Ei tarvitse lähteä kauas päästäkseen irti omasta työarjesta. Yksi ehdottoman mainio ja ajan hermolla oleva idea on vaihtaa kaverin kanssa kämppää. Kun muuttaa kaverin luokse asumaan on taatusti erilaista ja ei maksa mitään. Oma kämppä vaan rohkeasti kaverin käyttöön ja avot, helppo ja edullinen alkuloma on siinä. Tai sitten voi vaihtaa vaikka kansainvälisessä talonvaihtotopalvelussa kotiaan toisessa maassa asuvan kanssa.

Yhteenvetona, jos et malta lähteä lomalla pois kotoa, niin vaihda ainakin päivän rutiinia. Nuku eri huoneessa, mene eri paikkaan kauppaan ja tutki lähiseudun uusia kulmia. Ihan rohkeasti vaan! Ei satu yhtään.

4. Terve itsekkyys

Etenkin perheellisellä on kovat paineet jo ennen lomaa. “Me halutaan Visulahteen, Ähtäriin, mummin luokse ja Kreikkaan”. Aika usein kiireisten ihmisten oma loma menee siihen, että yrittää hyvittää talven pitkät työrupeamat sillä, että nyt ollaan koko ajan yhdessä ja vietetään ns. laatuaikaa alvariinsa. Näitä “riemukkaita” perheiden yhteisiä hetkiä on tullut liiankin usein seurattua. Vanhemmat eivät puhu toisilleen ja lapset eivät puhu vanhemmilleen. Kivaa perhelomailua.

Ole itsekäs. Jos haluat osan lomasta vaikka lähteä poikien kanssa Lappiin kalaan niin hitto vie lähde! Jos inhoat huvipuistoja ja vesiliukumäkiä niin älä ihmeessä mene niihin! Hoidat jonkun tilalle, joka tykkää moisesta. Mene itse vaikka pitkälle fillarilenkille ja sen jälkeen yleiseen saunaan, sekä sen jälkeen oluelle tai kahville uuteen kahvilaan. Ei se perhe siitä loppujen lopuksi suutu ja, jos itselläsi on kivaa, heijastuu se samantien muihin.

Riko normiaikatauluja! Saunaan voi mennä vaikka aamulla. Råmossa Lodgen hirsisaunan tunnelmaa.

Riko normiaikatauluja! Saunaan voi mennä vaikka aamulla. Råmossa Lodgen hirsisaunan tunnelmaa.

5. Miten aamulla herään?

Mieti ennen lomaa, miten haluat aamulla herätä. Millaisia ovat ensimmäiset ajatuksesi aamulla, missä haluat olla ja ehkä myös kenen kanssa? Kääntäen, jos aamulla heräät huonosti nukutun yön jälkeen ja sinua harmittaa saman tien, ei se ole akkujen lataamista. Se on enemmänkin kesäinen kärsimysnäytelmä.

Tee tietoisesti asioita, joiden takia tiedät, että aamulla on kiva herätä. Tee illalla kävelylenkki, käy uimassa, syö suht kevyesti, juo lasi tosi tosi hyvää viiniä ja lue viimeiseksi mielenkiintoista kirjaa. Pussaa kunnolla kumppaniasi ja mene ajoissa nukkumaan. Ei sen tarvitse sen kummempaa olla.

Hyvää lomaa!

Jussi Jaakkima Pekkinen

Råmossa Lodge
Tilan isäntä

FI
EN