Ensimmäisen mökkipaikan raivausta 50-luvun loppupuolella.

Ensimmäisen mökkipaikan raivausta 50-luvun loppupuolella.

HISTORIA

Isovanhempani Jaakko ja Tyyne Pekkinen menettivät kotitilansa Karjalan Jaakkimassa jatkosodan jälkeisessä rauhanteossa. Evakkomatka kulki ensin pohjanmaalle ja Porvoon Ilolasta löytyi vuonna 1949 sopiva maatila. Uuden tilan nimeksi tuli Pekkilä. Sodan uuvuttama isoisäni menehtyi pian ja tilaa ryhtyi hoitamaan isoäitini lastensa kanssa. Sisaruksista vanhin eli isäni Erkki Matti lähti Helsinkiin töihin ja asumaan. Isäntänä toimi myöhemmin edesmennyt setäni Martti. 

Råmossan isäni Erkki Matti osti vuonna 1978. Tilaan hankittiin vuosien varrella paljon myös alkuperäisen Pekkilän tilan maita. Råmossan mailta löytyy nyt mm. Pekkilän vanhan ladon perustuskivet. Karjalasta tuotu vanha niittokone löytyi keskeltä metsää ja riistapellot äestetään Jaakkimassa tehdyllä äeksellä. Råmossasta muodostui metsätaloutta harjoittava tila ja sitä isännöi monien muiden toimiensa ohella isäni Erkki Matti. Tila palkittiin erinomaisesta metsänhoidosta Metsänhoitoyhdistyken toimesta vuoden metsäomistaja palkinnolla.

Vuonna 1999 tehtiin Råmossan tilan sukupolvenvaihdos, jolloin tila siirtyi kokonaan omistukseeni. Alkoi tilan uudenlainen, perinteitä kunnioittava kehitys ja samalla ankara suunnittelu tilan rakennusten rakentamisesta. Monien ja vaihderikkaiden vaiheiden jälkeen päädyttiin siihen, että rakennukset tehdään tilan omasta puusta ja paikan päällä. Hirsityön laadusta on kiittäminen porvoolaista hirsimestaria Tuure Jordania. Kysyttyäni hirsimestarilta, milloin kannattaa hirret kyllästää, vastasi hän, että jos odotetaan ensin noin 100 vuotta.

Vuodesta 2014 saakka olen toiminut Råmossan täysipäiväisenä isäntänä, kolmannessa sukupolvessa. Ja tarina jatkuu!

Jussi Jaakkima

Råmossan tilan isäntä 

 

 

 

 

FI
EN