Mitä tehdä lähes lumettomassa Lapissa marraskuussa?

Tenojoki jäätyy, Holiday Village Valle.

Tenojoki jäätyy, Holiday Village Valle.

Tulimme Outin kanssa pohjoiseen tiistaina ja talonvahti muutti taloomme Ilolaan. Kun ensin matkustaa 12 tuntia yöjunalla Rovaniemelle ja sen jälkeen ajaa noin 500 kilometriä Utsjoelle tietää matkustaneensa. Fiksut lentää eli noukin Outin Inarista ylöspäin ajaessa.

Muutamia huomioita pohjoisen alkutalvesta. Ensinnäkin junalla on kiva matkustaa ja VR osaa kiitettävästi matkustajien jouhevan liikuttamisen, sekä aikataulussa pysymisen. Poikkeamat ovat kokemukseni mukaan harvinaisia ja johtuneet useimmiten onnettomuudesta tai huonosta kelistä. Se, missä VR:n pitää parantaa pystyäkseen vastaamaan kasvavaan matkailuun on työntekijöiden kielitaito. Reissaan junalla pohjoiseen kaikkina vuodenaikoina ja joka kerta on matkassa ulkomaalaisia turisteja. Mitä he tarvitsevat? Palvelua englanniksi. Piste. Olen ollut usein todistamassa tilanteita, joissa englanninkielisiin kysymyksiin vastataan selkeällä suomen kielellä. Pidemmän päälle tämä voi olla kyllä haaste asiakaspalvelun laadussa.

Pari sanaa Rovaniemestä. ROI on pohjoisen pääkaupunki ja sijaitsee hienon Ounasjoen kainalossa. Kaupunki poltettiin maailmansodan loppukahinoissa ja jälleenrakennettiin asteittain. ROI on palkittu matkailun kasvusta ja lentokentän toimivuudesta. Hyvä näin. Sinne on helppoa päästä ja hotellien määrä kasvaa tasaisesti. Parannettavaa kuitenkin on. Tässä pätee vanha viisaus, niin se on miltä se näyttää. ROIn ydinkeskusta ei näytä hyvältä matkailijan silmin. Olen vuosien varrella valokuvannut keskustaa ja sen yksityiskohtia. Mitä olen todistanut? Huhtikuussa katujen varrella ja talojen katoilla neulasista varisseita joulukuusia. Heinäkuussa silmättömän täytetyn poron, ympärillä aitaus, jossa tolppina vanhat autonvanteet. Kuvia ja esimerkkiä on valitettavan paljon. Vertaan katukuvaa kotikaupunkini Porvoon vanhaan kaupunkiin. Ero on pahuksen jyrkkä. Siivotkaa Rovaniemen keskusta ja nostakaa tasoa ja katsokaa sitä koko ajan vierailijan silmin. Rakennuksiin ja infraan ei voi niinkään vaikuttaa. Katukuvaan ja yleisilmeeseen voi. On hauskaa kuunnella, miten Rovaniemen matkailua kehitetään ja kaupunkiin satsataan. Turistit tuovat riihikuivaa rahaa. Laittakaa se keskustan yleisilmeeseen, kehitykseen ja siisteyteen. Mauno Koiviston sanoin; kyllä se siitä!

Seuraava etappi oli Sodankylä, kiva ja kätevä paikka! Kävin viinakaupassa ostamassa glögiä ja ostokset pakattiin myyjän toimesta hihnalta nätisti kassiin, tehdäänkö näin todella vielä jossain? Kyllä, Sodankylässä. Intersportissa on takuuvarma palvelu. Myyjä neuvoi, opasti ja hoiti homman kotiin. Pelaa kuin vanhanaikainen junan vessa. No, sitten menin kirjakauppaan tien toiselle puolelle. Joka kerta sama homma. Myyjä kysyy samantien sisään tullessa, voiko auttaa. Räikkösen uusi kirja mukaan, hinta muuten halvempi kuin etelän Suomalaisessa Kirjakaupassa. Sitten Sodankylän Nesteelle tankkaamaan ja syömään. Perusvarma ja nopea palvelu. Mene Sodankylään, kun haluat selkeää, konstailematonta ja ystävällistä vanhan ajan palvelumeininkiä.

Next stop Saariselkä. Saariselkä kasvaa kohisten ja uusia hotellihankkeita toteutetaan. Haaste on nyt lumenpuute. Oli jotenkin surullista katsoa kiinalaisia turisteja kuvaamassa moottorikelkkoja mustassa maassa. No, ilmalle ei mahda mitään, ilmastonmuutokselle kylläkin. Saariselällä on kuitenkin kivat maisemat ylhäällä Kaunispään laelta. Sinne voi vaikka talsia, käydä ylhäällä syömässä ja nauttia maisemista. Ei musta maa sitä haittaa. Muista mennä Saariselän Pub Panimoon laulamaan karaokea ja bisselle.

Ivalo. Laajenee kovasti, pohjoisen palvelukeskus, ja keskustassa on mainio uudehko K-Supermarket. Kantsuu käydä Suutarin Sepon eräliikkeessä, jos kaipaat asiantuntevaa palvelua. Ensi kesän perhovehkeet kannattaa ostaa nyt, hyvät alennukset päällä.

Inari. Mainio Inarin vanha keskusta. Uusi hotelli Wilderness hotel Inari sijaitsee hieman kylän ulkopuolella. Valtava ruokasali, hyvällä maulla tehty. Oma ehdoton lempparini on hotelli Kultahovi. Loistava ruoka, sijainti hieman keskustan ulkopuolella joen rannalla. Ota perinnehotellista huone, josta ikkunat aukeavat joelle päin. Varaa jokirannan sauna yksityiskäyttöön. Ihan sama mitä syöt, kaikki on hyvää. Nikulan Heikki hoitaa homman. Lisäksi suosittelen käyntiä Inarin Hopeassa, missä Matti tekee Pohjolan kauneimmat hopeakorut. mm. meidän vihkisormukset.

No niin, sitten on vielä edessä reilu 100 kilometriä Utsjoelle. Jos haluat pysähtyä, mene perinteiseen Kaamasen Kievariin. Aito paikka. Sitten loppuvat palvelut ja pitkälti myös talot matkalla Utsjoelle. Kun Inari vaihtuu Utsjoen kuntaan pysähdy mäen päällä pysähdyspaikalla. Maisema avaa Norjaan, Rastigaisa näkyy noin 70 kilometrin päässä. Tästä alkaa tosi Lappi ja kuusiraja on jäänyt Inarin puolelle.

Olemme nyt olleet Utsjoella pari päivää. Mitä täällä voi tehdä marraskuussa? No, vaikka mitä! Olemme vaeltaneet Ellinpolun Tenojoen varrella, ihailleet eilen illalla porojen kanssa komeita revontulia omalta pihalta Vallen Lomakylässä. Tänään olimme päiväretkellä omalla kämpällä Suohpajärven rannalla. Pieni haikkaus Utsjoen törmällä kulkevaa polkua pitkin, makkarat nuotiolle ja päikkärit kämpän sohvalla porontaljojen päällä. Sysipimeässä paluu tänne lomakylään. Matkalla käynti Utsjoen kirjastossa, jonne lahjoitin kirjani (kuvat Markku Lilja) “Yksi soutu, yksi elämä” kirjaston käyttöön. Oli mieleenpainuva tilaisuus.

Mitä siis voi tehdä Utsjoella marraskuussa? Vaikka mitä! Vaella, nauti puhtaista väreistä, istu tulilla, mene kirjastoon ja tule huomenna perjantaina Ravintola Deatnun pitsailtaan. Katso, kuinka Tenojoki hiljalleen jäätyy ja kuuntele sen ääntä. Tai sitten matkusta Norjaan Jäämeren rannalle Pykeijaan. Niin mekin teemme lauantaina.

Seuraava blogi 3.12.2018

Utsjoki / Ilola

Jussi Jaakkima

FI
EN